ГУРТОВИЙ МАГАЗИН ДИТЯЧИХ ТОВАРІВ
Статті ВЧИМОСЯ РАХУВАТИ ДО 100
До списку статей

ВЧИМОСЯ РАХУВАТИ ДО 100

Вчимося рахувати

У період підготовки дітей до школи батьки і педагоги дошкільних закладів особливу увагу приділяють вивченню рахування. Які методики можна використовувати, щоб навчити дитину рахувати, і чому вчитися граючи ефективно?

Під час гри задіяні всі канали сприйняття інформації: зоровий, слуховий, тактильний, смаковий, нюховий. Тому нове знання добре сприймається, незалежно від типу сенсорної системи, яка домінує у дитини.

Дітей і дорослих можна умовно розподілити на 4 типи по переважанню сенсорних стимулів.
Візуальний. У дитини-візуала сильніше розвинена зорова, образна пам'ять, часто в поєднанні з моторною.
Слуховий. Діти-аудіали легко запам'ятовують те, що чули, про що говорили, тобто мають розвинену слухову пам'ять.
Кінестетичний. Кінестетики сприймають інформацію за допомогою дотику, нюху, смаку, а також при руховій активності. Діти-кінестетики рухливі, при цьому їм важко довго утримувати увагу на якому-небудь предметі.
Дигітальний. Пов'язана з логічним осмисленням сигналів через цифри, знаки, схеми, доводи.

При домінування одного з каналів сприйняття він стає відправною точкою для інших ментальних процесів: пам'яті, уяви, мислення. Якщо всім дітям подавати інформацію однаково, наприклад, кінестетика посадити вчитися рахувати за допомогою комп'ютерної програми, він, можливо, навчиться. Але зрозуміти і запам'ятати тему дитина могла б швидше і легше в процесі гри, розкладаючи деталі іграшки по порядку або складаючи з них рівняння.

Наведемо приклади, як допомогти дітям всіх типів сприйняття інформації швидко освоїти рахунок. Озброївшись цікавими кубиками і дошкою Gigo, розглянемо математичні операції – додавання і віднімання.

Приклад складання 1+1
Викладіть на дошці два кубики і продемонструйте, що 1+1=2. Це число вказано у верхній частині дошки.

Приклад складання числа 10
Уздовж пронумерованого боку дошки викладіть один кубик синього кольору і дев'ять кубиків жовтого кольору. Так візуально дитині буде зрозуміло, що 10 складається з 1 і 9.

Викладіть два кубики синього кольору і вісім – жовтого, разом 10=2+8 тощо.

Вчимося рахувати, використовуючи цікаву лінійку Gigo

  1. 1. Щоб навчити дитину рахувати в межах 10, візьміть одну лінійку з нумерацією від 1 до 10 і два набори паличок, наприклад, червоного і жовтого кольорів.
  2. 2. Викладіть на лінійці одну паличку з одним поділом червоного кольору і таку ж жовтого кольору. Угорі лінійки буде видно, що довжина отриманої лінії 2. Таким чином 1+1=2.
  3. 3. Візьміть червону паличку з одним поділом, а жовту – з дев'ятьма. Викладіть на лінійку. Вийде лінія довжиною 10 см. Візуально буде зрозуміло, що 10 складається з 1 і 9.
  4. 4. Демонструйте приклади поєднання, комбінуючи палички двох кольорів різної довжини.

Як навчити дитину рахувати до 100

  1. 1. Розкладіть лінійки комплекту в ряд, щоб нумерація у верхній частині лінійки була від 1 до 100.
  2. 2. Використовуйте палички різної довжини і кольору для демонстрації поєднання. Наприклад, 9 паличок білого кольору викладіть до позначки 50 і додайте 9 паличок синього кольору, довжиною в 50 поділок. Ви і дитина побачите, що отримана лінія закінчується на позначці 100 на верхній частині лінійки. Таким чином, 50+50=100.


Математичні ваги Gigo

Математичні ваги допомагають навчити дитину рахувати через цікаву гру «Зваж правильну відповідь».

Приклад додавання і віднімання. На одній стороні ваг вішаємо вантаж під цифрою 9, на іншій стороні – під цифрою 2. Запитуємо: скільки додати до 2, щоб вийшло 9? Дитина повинна повісити вантаж під цифрою-відповіддю. Вона або одразу порахує, або буде вішати вантаж під різними цифрами і так шукати відповідь. Якщо рішення правильне і вантаж під цифрою 7, то ваги прийдуть у рівновагу. Якщо вантаж виявиться під іншою цифрою, то видимої рівноваги не буде.

Вище викладені приклади для дітей, які готуються до школи або вже навчаються в першому класі. Щоб познайомити з цифрами і рахунком зовсім малюків, можна використовувати ті ж набори, але змінити методику.

Починати варто з поняття кількості, не ускладнюючи процес заучуванням цифр. Малюкові краще наочно дати зрозуміти, що значить кількість, наприклад, три, один, п'ять (краще не послідовно). Покажіть малюкові однакові предмети, це можуть бути лічильні палички Кюїзенера або кубики.

Використовуючи математичні ваги, можна пояснити поняття більше, менше, дорівнює на простих прикладах: вага палички з одного боку ваг дорівнює вазі аналогічної палички на тій же позначці з іншого боку.

За допомогою Цікавої лінійки демонструйте порядок чисел: викладіть палички з позначкою 1 на лінійку, порахуйте їх по порядку, вказуючи яка цифра позначає 1, 2, 3.

Такі заняття формують у малюка розуміння причини і наслідку, вчать мислити логічно, робити висновки. За допомогою спеціально розроблених наборів для навчання дітей арифметиці незалежно від типу особистості, переважаючої системи сприйняття і віку, дитину легко навчити рахувати, і просто зробити процес цікавим.

Компанія Gigo спеціалізується серед іншого на таких наборах. Завдяки її новаторським продуктам діти з 3 років пізнають основи математики, а з 6 років – ази фізики, робототехніки та інших наук. І все це відбувається у формі гри та цікавих прикладних занять.

Компанія AFK-DISTRIBUTION – офіційний дистриб'ютор Gigo в Україні. Для співпраці зареєструйтесь на нашому сайті, і ви отримаєте доступ до всієї інформації про бренд, його продукцію, ціни, і зможете зробити замовлення онлайн.

Задати питання