ГУРТОВИЙ МАГАЗИН ДИТЯЧИХ ТОВАРІВ
Статті РОЗВИВАЄМО ДИТИНУ ВСЕБІЧНО: ІГРАШКИ ДЛЯ НАВЧАННЯ
До списку статей

РОЗВИВАЄМО ДИТИНУ ВСЕБІЧНО: ІГРАШКИ ДЛЯ НАВЧАННЯ

Дитячі іграшки для розвитку

Вчитися ніколи не рано. Процес навчання дитини починається, щойно вона з’являється на світ, а то й раніше. Дослідження сучасних учених підтверджують, що свої перші знання дитина отримує ще в утробі матері. Так що, не дивуйтесь, коли вже у перший рік життя немовля з цікавістю вдивляється в навколишній світ та з цікавістю тягне ручки до своїх перших навчальних іграшок.
У цій статті ми поговоримо про те, які іграшки забезпечать вашій дитині не просто цікаве проведення часу, а й потужний всебічний розвиток.

ПІЗНАЄМО СВІТ ТАКТИЛЬНО

Згадаємо золоті слова українського педагога В. Сухомлинського: “Розум дитини – на кінчиках її пальців”. Значення тактильних ігор, особливо у перші роки життя, важко переоцінити. Вони розвивають дрібну моторику та змушують активно працювати обидві мозкові півкулі. Це позитивно впливає на розвиток мови, покращує пам’ять, концентрацію, увагу. Торкаючись до різних поверхонь, дитина мимоволі вчиться обробляти інформацію, аналізувати властивості предметів, порівнювати їх, співставляти.
Іграшки, котрі розвивають тактильну чутливість, мають для дитини особливе значення. Вони задовольняють його потребу в пізнанні світу на дотик, дають перші підкріплені досвідом знання. Наведемо кілька прикладів.
Іграшка Viga Toys “Фактури”. Являє собою тактильне лото – 10 різнофактурних зразків, розташованих на дерев’яній дошці. Іграшка стимулює сенсорний розвиток, підходить для дітей від 3 років. Знайомлячись з різними фактурами, дитина розвиває дрібну моторику, активізує мозкову діяльність.
Тактильна гра Guidecraft. На дерев’яній дошці розташовані 5 п’ятикутних фігур на стержні, котрі обертаються та демонструють різний тактильний матеріал. Навпроти них стоять 5 циліндрів, наповнених такими ж фактурними речовинами. Гра тренує тактильне сприйняття, відточує сенсорні навички.

РОЗВИВАЄМО СЛУХ

Щоб дитина розвивалась гармонійно, навчання має бути багатовекторним, різностороннім. Поряд з тактильним розвитком, величезне значення має слухове сприйняття. Навчити дитину слухати та чути, розрізняти та імітувати звуки – значить, закласти основу його майбутньої мови. Це можна зробити за допомогою активного спілкування, через прослуховування музики і, звичайно ж, за допомогою звучних розвиваючих іграшок. Розглянемо кілька цікавих моделей.
Іграшка Guidecraft “Звукові коробочки”. Це ігровий набір із 12 дерев’яних коробочок з прозорими акриловими віконцями. Всередині в них різне наповнення, що, відповідно, забезпечує те чи інше звучання. Струсивши коробочку, можна почути звук і навіть спробувати вгадати, з чого він “зроблений”. Гра покращує слухову пам’ять, стимулює когнітивний розвиток.

Стучалка Viga Toys Кульки та ксилофон. Це іграшка 2-в-1 – і ксилофон, і ударна панель з кульками в отворах. Стукаючи по ним дерев’яним молоточком, дитина бачить, як кульки падають на ксилофон та видають мелодійний звук. Грати на цьому інструменті можна також за допомогою спеціальної дерев’яної палички.

РОЗБИРАЄМОСЬ У ЧАСІ

Ще одна важлива навичка, без якої неможлива повноцінна взаємодія з соціумом – це вивчення часових понять. Раніше, щоб дати дитині стійкі знання про час, батькам/педагогам потрібні були місяці, а іноді й роки. Сьогодні ситуація кардинально змінилася. З’явилось безліч навчальних іграшок (годинники, календарі, ігри), котрі допомагають зацікавити дитину, полегшують засвоєння складних часових понять. Наведемо конкретні приклади.
Іграшка Gigo “Великий годинник”. Це великий яскравий пластиковий годинник з магнітами на корпусі, які можна надійно закріпити на магнітній дошці або підвісити на стіну за гачок. Ідеальні для демонстрації будь-якого часу доби – годин (від 12 до 24) та хвилин (від 5 до 60). Можна використовувати для навчання вдома, в дитячому садку, школі.
Іграшка Viga Toys “Календар магнітний”. Складається із 75 дерев’яних деталей на магнітах та металевої демонстраційної дошки. Набір дозволяє детально вивчити та засвоїти основні часові поняття – дні тижня, місяці, дати, пори року. Ведучи такий календар, дитина досить швидко та легко розуміє, що таке час.

ОРІЄНТУЄМОСЬ У ПРОСТОРІ

Час нерозривно пов’язаний ще з одним важливим поняттям – простір. Просторове мислення – це той фундамент, на якому буде будуватися все подальше навчання. Чим раніше дитина здобуває таку навичку, тим легше їй буде впоратися з будь-яким інтелектуальним навантаженням. Математика, фізика, хімія – вивчення всіх цих предметів спирається на стійке просторове мислення. Як його розвинути? Для початку необхідно надати малюкові підходящий дидактичний матеріал. Кубики, логічні блоки, палички, об’ємні геометричні фігури – всі ці іграшки допомагають дитині мислити більш масштабно, ємно, просторово. Розглянемо пару цікавих варіантів.

Набір Guidecraft Фигури і розміри. На дерев’яній дошці з поглибленнями розташовуються кольорові блоки різноманітних розмірів та форм. Їх можна співставляти та групувати за різними ознаками, а також використовувати для будівництва вертикальних конструкцій. Всі елементи яскраві, з гладко відшліфованої деревини.
Набір Gigo Об’ємні фігури. Складається з 6 геометричних фігур, вміщених у прозорі пластикові контейнери. Дно кожної фігури відкрите, що дозволяє додати туди води чи піску. Іграшка знайомить дитину з різними формами, наочно демонструє, що таке об’єм та як він співвідноситься з простором.

ДОСЛІДЖУЄМО ПРИРОДНІ ЯВИЩА

У кожній дитині живе маленький дослідник, у якого в голові рояться безкінечні питання про все на світі. Чому світить сонце, дує вітер, тече вода? Що змушує пташку – співати, а машину – рухатись? Щоб отримати вичерпні відповіді на свої питання, немає нічого надійнішого, ніж шукати істину у власній лабораторії. Тим більше, що для цього у нас є приголомшливі навчальні іграшки нового покоління – науково-пізнавальні експериментальні набори від 4М.

Набір 4М “Фільтр для води”. Дозволяє провести ряд експериментів з очищення води від різних домішок, створивши для цього власні установки. Дитина своїми очима побачить, за яким принципом працюють водоочисні споруди, що таке опріснення та дезінфекція, які частинки збирають ті чи інші фільтри.
Набір 4М “Вітрогенератор”. Містить інструкцію та комплектуючі для збирання вітрогенератора. Зібравши та помістивши його на відкритому просторі, можна побачити, що таке поновлювані джерела енергії та як вони працюють. Турбіна вловлює енергію вітру та передає її генератору, а той перетворює кінетичну енергію в електрику.

ЗНАЙОМИМОСЬ З МАТЕМАТИКОЮ

Навіть така складна наука, як математика, починається з простих дій – з тактильного знайомства з форменими предметами, з їх вивчення та сортування за різними ознаками.
Чим молодша дитина, тим гірше вона розуміє абстрактні поняття. Дитячий мозок здатний опрацювати лише те, що може пропустити через очі та руки. Яскраві палички, блоки, кубики, картки, рахівниці, ваги – з цих невигадливих навчальних іграшок починають свій шлях навіть найвидатніші математики, програмісти, вчені. Наведемо кілька прикладів.
Набір Viga Toys “Палички Кюїзенера”. Винахід бельгійського математика та педагога Джорджа Кюізенера. Це набір із дерев’яних паличок різних кольорів та розмірів, кожна з яких представляє певне число. Чудовий дидактичний матеріал для знайомства з цифрами, рахуванням, основами арифметики.
Іграшка Gigo “Математичні ваги”. Дозволяє в ігровій формі показати дитині основні математичні дії (додавання, віднімання, множення, ділення). Повісивши на кожну сторону вагів тягарець з певною цифрою, їх необхідно порівнювати (додавати чи прибирати тягарець) до тих пір, поки обидві сторони не прийдуть у рівновагу.

ОТРИМУЄМО STEM-ОСВІТУ

Чи знаєте ви, що в сучасному світі свою першу серйозну освіту людина може отримати не в 18, а уже в 8 років. Навчання за методикою STEM передбачає ранній розвиток інженерних навичок та математичних здібностей. Акцент робиться на отриманні дитиною прикладних, науково підтверджених знань, а також на вмінні застосувати їх на практиці. Саме для цієї мети тайванська компанія Gigo розробила інноваційні набори для курсів навчання за методикою STEM.
Набір Gigo “Потужність та прості машини”. Курс розрахований на 20 занять, на яких діти дізнаються, як працюють різноманітні механізми – наприклад, зубчата, ланцюгова та черв’ячна передачі, як вони впливають на швидкість та потужність. Вони проведуть ряд експериментів з механіки, придумають та протестують свої власні моделі.
Набір Gigo “Рідина та гідравліка”. Цей курс передбачає поглиблене вивчення фізичних властивостей води – щільності, енергії, капілярності. В ході навчання діти дізнаються, що таке тиск та стиснення води, як їх використовувати на практиці. Кожна дитина придумає свою власну поливальну установку, розробить гідроелектричний генератор.

Компанія AFK-DISTRIBUTION імпортує продукцію провідних світових виробників розвиваючих іграшок. Щоб стати нашим партнером і отримати доступ до b2b-системи, необхідно пройти просту реєстрацію.

Задати питання