ГУРТОВИЙ МАГАЗИН ДИТЯЧИХ ТОВАРІВ
Статті ІГРАШКИ ДЛЯ ДІТЕЙ З АУТИЗМОМ: СОЦІАЛІЗАЦІЯ КРОК ЗА КРОКОМ
До списку статей

ІГРАШКИ ДЛЯ ДІТЕЙ З АУТИЗМОМ: СОЦІАЛІЗАЦІЯ КРОК ЗА КРОКОМ

Іграшки для аутистів

Екстремальна самотність – так називали аутизм психологи та педагоги старого покоління. В сучасному світі особливі діти стали звичним явищем. Сьогодні на розлад аутистичного спектру (РАС) страждає приблизно 1% всіх людей. За даними ВООЗ, ту чи іншу форму аутизму знаходять у однієї дитини зі 160.
Головна особливість аутичних дітей – це проблеми з соціальною взаємодією та спілкуванням, повторювана однотипна діяльність, схильність до стереотипних дій. Найчастіше основні зусилля батьків та педагогів спрямовані на те, щоб соціалізувати дитину, навчити її контактувати з оточуючими. Це можна робити по-різному, в тому числі за допомогою грамотно підібраних іграшок.

СТІММІНГОВІ ІГРАШКИ

На початкових етапах розвитку для дітей з аутизмом вибирають так звані стіммінгові іграшки – приємні на дотик, мигаючі, з гучним звучанням, з обертовими деталями і т. п. Надовго залишати дитину з такими “друзями” в жодному разі не можна, інакше вона серйозно “зависне” на них – буде взаємодіяти багато разів підряд і в один і той самий спосіб, усе далі віддаляючись від контактного спілкування. Використовувати їх можна хіба що в якості заохочення, поєднуючи з іншими, менш привабливими для дитини навчальними матеріалами. Розглянемо кілька прикладів типових стіммінгових іграшок.
Іграшка Hola Toys “Щасливий м’ячик”. Являє собою яскравий пластиковий м’яч з трьома віконцями, а також зі звуковими та світловими ефектами. Гучність регулюється. В одному віконці крутяться кольорові кульки, у другому – імітується життя під водою, в третьому – “оживає” сад. Іграшка працює в двох режимах – динамічному та статичному. В першому підключається мотор і м’ячик обертається на 360 градусів.
Іграшка Viga Toys “Столик із лабіринтом”. Дуже яскрава композиція у вигляді маленького столика з виставленим на ньому лабіринтом. Різнокольорові дерев’яні намистини та казкові герої (бджола, метелик, сова) легко ковзають по витіюватих металевих доріжках. На столику міцно закріплені невелика дерев’яна гірка та кілька фігурок тварин.

ІГРАШКИ-ГРИЗУНЦІ

В аутичних малюків свій темп розвитку. Найчастіше вони віддають перевагу іграшкам, призначеним для дітей більш молодшого віку. Цього не треба боятися. Якщо у вашої дитини є потреба постійно щось вертіти в руках чи навіть гризти, треба поставитись до цього з розумінням і запастися відповідними іграшками. Наприклад, такими.
Брязкальце-прорізувач Hola Toys. Це яскравий м’ячик-брязкальце, на який нанизані м’які різнокольорові кільця. Вони виготовляються з м’якого, безпечного для здоров’я пластику, який можна скільки завгодно мацати та гризти. Іграшка має європейський (EN71) та американський (АSTM) сертифікати якості.
Прорізувач Huile Toys “Ведмежа”. Яскрава різнокольорова іграшка з рельєфними деталями та рухливою кулькою. Виготовлена з безпечного пластику, котрий не містить бісфенол. Прорізувач дуже зручно тримати в руках і гризти. Крім того, його можна дезінфікувати при температурі до 110 градусів і навіть 5 хвилин кип’ятити.

СЕНСОРНІ ІГРАШКИ

ІГРАШКИ ДЛЯ ДІТЕЙ З АУТИЗМОМ: СОЦІАЛІЗАЦІЯ КРОК ЗА КРОКОМ

Головне завдання, яке стоїть перед батьками аутичних дітей – це активізувати почуття дотику. Саме тому на перший план виходить тактильна подача будь-якої інформації, в тому числі навчальної. Процес навчання повинен будуватися таким чином, щоб зупинити формування механічних реакцій та всіляко заохочувати будь-які спроби узагальнення.
Практично всі аутичні діти відчувають так званий “сенсорний голод”, котрий пояснюється порушенням оброблення мозком сенсорної інформації. В результаті, аутятам катастрофічно не вистачає приємних тактильних та візуальних відчуттів, котрі частково можуть компенсувати правильно підібрані іграшки.
Іграшка Hola Toys “Розвиваюча куля”. На вигляд нагадує казкову гусінь, складену із безлічі яскравих, приємних на дотик елементів різної форми. Вони хаотично нанизані на пластикові дуги, легко ковзають, крутяться, видають приємні звуки. Іграшка знайомить дитину з кольорами та формами, розвиває дрібну моторику.
Набір Guidecraft “Тактильне доміно”. Приголомшливий інструмент для розвитку, в тому числі й аутичних дітей. В комплекті 28 двосторонніх карток: з одного боку обриси різних продуктів (хліб, м’ясо, овочі, фрукти), з іншого – рифлені крапочки. Все це виконане в різних кольорах та текстурах, котрі на дотик схожі на справжні продукти. Набір допомагає розвинути навички сортування, а також об’єднати тактильні відчуття та візуальне сприйняття.

ІГРАШКИ ДЛЯ ГРУПОВИХ ІГОР

ІГРАШКИ ДЛЯ ДІТЕЙ З АУТИЗМОМ: СОЦІАЛІЗАЦІЯ КРОК ЗА КРОКОМ

При вихованні аутичної дитини надзавдання, яке ставлять перед собою батьки та педагоги – це навчити малюка хоча б частково контактувати з соціумом, не боятися та не відкидати його. Цьому можуть сприяти не лише оточуючі люди, а й іграшки. В ідеалі, вони мають “втягувати” дитину в групові ігри та заохочувати формування навичок спілкування.

  1. Будівельно-творчі набори – кубики, блоки, мозаїки, конструктори, пазли. Ідеально підходять для створення символічних навичок гри. Допомагають наочно побачити співвідношення частин та цілого, розвинути цілеспрямовану діяльність, свідому уважність. Крім того, спільне будівництво “змушує” дитину взаємодіяти з іншими дітьми, координувати свої дії в залежності від кінцевої мети. Розглянемо кілька прикладів.
    Іграшка Viga Toys “Цікаві гірки”. Складається з дерев’яних будівельних блоків. В наборі 49 деталей, з яких можна зібрати не менше 10 варіантів лабіринтів та з цікавістю спостерігати, як по ним стрибає кулька. Іграшка розвиває інженерні навички, заохочує соціальну взаємодію.
    Набір Guidecraft “Арки і тунелі великі”. Складається з 2 тунелей та 8 арок, виготовлених з березової фанери. Краї м’яко закруглені, поверхня гладко відшліфована. Іграшка розвиває рухові навички, просторове мислення, привчає дітей до колективної діяльності.
  2. Водно-мильні іграшки – ідеальні для аутичних дітей будь-якого віку. Ними легко захопити, зацікавити, заспокоїти. Це можуть бути водні м’ячики, водовідштовхуючі наліпки, мильні бульбашки. До речі, останні вважаються однією з найбільш вдалих іграшок для аутистів. Видування чудово розвиває моторику, а святковий зовнішній вигляд стимулює уяву.
    Набір 4М “Чарівні бульбашки”. Дозволяє видувати бульбашки неймовірних геометричних форм та розмірів. Найцікавіше, що такою красою можна милуватися не одну мить, а значно довше. Для цього мильні бульбашки можна на кілька годин заморозити.
    Набір 4М “Наліпки для ванної”. У комплекті 18 водовідштовхуючих наліпок у вигляді різних тварин. Вони дуже яскраві, легкі, з приємною пористою структурою. Легко кріпляться до будь-якої гладкої поверхні, гарно відштовхують воду. Ігри з наліпками розвивають дрібну моторику, допомагають розслабитись та сповна насолодитися водними процедурами.
  3. Настільні ігри – вони досить прості і в той же час потребують свідомої концентрації, зосередженої уваги, соціальної взаємодії. Гра підбирається індивідуально під дитину, в залежності від її потреб, інтелекту, комунікативних можливостей.
    Гра Viga Toys “Доміно. Тварини”. В наборі 28 елементів, виготовлених з якісної деревини буку. Яскраві малюнки тварин наносяться вручну за допомогою трафаретного друку. Гра вчить дитину соціальній взаємодії, самостійному вирішенню проблем, розвиває логічне мислення, координацію рук та очей.
    Гра Viga Toys “Китайські шашки”. Являє собою спрощену версію класичних шашок. Це стратегічна настільна гра для кількох учасників, яка сподобається як дітям, так і дорослим. Розвиває стратегічне мислення, вміння взаємодіяти з колективом.

МУЗИЧНІ ІГРАШКИ

ІГРАШКИ ДЛЯ ДІТЕЙ З АУТИЗМОМ: СОЦІАЛІЗАЦІЯ КРОК ЗА КРОКОМ

Серед іграшок для дітей з аутизмом особливе місце займають музичні. Їхній вплив на емоційну сферу дитини набагато потужніший та масштабніший, ніж ми можемо собі уявити.
Британський музикант, професор Університету Рохемптону Адам Окельфорд, який уже більше 40 навчає аутичних дітей грі на фортепіано, стверджує, що кожний двадцятий його учень має абсолютний музичний слух. Для порівняння серед звичайних людей така обдарованість зустрічається приблизно один раз на 10 000.
На думку професора, займаючись музикою, аутична дитина поступово починає усвідомлювати, наскільки звуки пов’язані між собою, і потроху вчиться будувати причинно-наслідкові зв’язки.
Один із найвидатніших учнів Адама – джазовий музикант та композитор Дерек Паравічіні. Серед його діагнозів не лише РАС, але й повна вроджена сліпота. Не знаючи шрифту Брайля та нот, Дерек здатний миттєво відтворити будь-яку, навіть неймовірно складну мелодію.
Почати музичний розвиток аутичної дитини можна з будь-якого інструмента, в тому числі з іграшкового.
Іграшка Viga Toys “Піаніно”. Яскраво-червоний клавішний інструмент з натурального дерева для малюків від 18 месяцев. Выглядає та звучить дуже реалістично. В розпорядженні маленького музиканта 2 октави (15 білих та 10 чорних клавіш). Розвиває музичний слух, гнучкість пальців, координує роботу рук та мозку.
Іграшка Hola Toys “Ксилофон-веселка”. Це мініатюрний музичний центр у вигляді ксилофону зі дзвіночком, міні-барабанами та різнокольоровими клавішами, на яких зображені тварини та цифри. Іграшка координує роботу рук та очей, розвиває дитину з різних боків – музично, естетично, інтелектуально.

ІГРАШКИ ДЛЯ ДІТЕЙ З АУТИЗМОМ: ЯКІ ЗАВДАННЯ МИ ВИРІШУЄМО

  1. Задовольняємо особливі сенсорні потреби. Нерідко батьки аутичних дітей, через гордість чи сором’язливість, відмовляються це робити, особливо в громадських місцях. Вони бояться зайвий раз дати дитині іграшку, яку можна м’яти, мацати, ламати, гризти. Забувають, що таким чином дитина знімає напругу в стресовій ситуації, реагує на незвичайні тривожні сигнали свого організму.
  2. Вчимося спілкуватися, глибоко контактувати. Це, мабуть, найважча навичка, на освоєння якої знадобиться маса часу та терпіння. Спеціалісти стверджують, що починати треба з заохочення стимулами. Це може бути будь-яка приємна для дитини спільна зайнятість, що грунтується на її інтересах – перегляд мультфільмів, прослуховування музики, поїдання солодощів і т. п.
  3. Цілеспрямовано працюємо над розвитком навичок. Це глобальне завдання, котре необхідно розбити на дрібні підзавдання. Дуже важливо на кожній ділянці роботи домагатися позитивного досвіду та пам’ятати, що набуту навичку треба постійно підтримувати, інакше від нього не залишиться й сліду.
  4. Привертаємо увагу до себе, виводимо зі ступору. Будь-яка дитина з аутизмом живе ніби в своєму світі, з якого його складно, але можливо витягнути. Для цього необхідно привчити себе на залишати аутеня наодинці з “конкурентами” – гаджетами, стіммінговими іграшками. Крім того, дуже важливо щиро включатися в будь-яку діяльність дитини, навіть якщо вона здається примітивною чи безглуздою.
  5. Перемикаємось від старого заняття до нового. Аутичні діти дуже хворобливо реагують на будь-який новий досвід. Вони схильні “зависати” на одній і тій самій діяльності, прив’язуватись до старих речей та іграшок. Щоб навчити аутенят спокійно переходити від знайомого заняття до нового, потрібно це робити в комфортному, знайомому місці та в поєднанні з улюбленими стимулами.

Займатися з аутичним малюком необхідно в один і той самий час, в емоційно комфортному середовищі. Заняття повинні стати звичними, регулярними, міцно увійти в біоритм дитячого організму. При такому підході прогрес в розвитку дитини неминучий. Терпіння та труд, помножені на доброту та любов, обов’язково принесуть свої плоди.

Задати питання